петок, февруари 16, 2007

Досие студентски протести: Две подзаборавени фотографии од еден февруари


Време: февруари 1997-ма
Место: негде на скопските улици

На фотографија, од лево кон десно, позади знамето, полни со идеали дека нешто можат да сменат во државата стојат: Стојко Стојков (актуелен лидер на ОМО Илинден - Пирин), Кибицер и Радиш

Никој од Нас, кои тие февруарски денови стоевме сплотени позади знамето, не ги предаде своите идеали за пратенички, а уште помалку конзулски фотељи. И на никој од нас не му паѓа на памет да се жали дека е жртва на системот. Можеби жртви на своите идеали и младалачка наивност.

Само што почнавме да го осознаваме светот. Бевме полни со желба да го направиме подобро место за живеење.

Е мој директоре...

Дали се сеќаваш на она апсолвентче по Филозофија, со кого го делевме последното парче банана и кој пред кордонот од полиција го извади Орвел како аргумент и оружје.
Очигледно ти Орвела го имаш погрешно разбрано. Честа и совеста немаат цена. Исто како и љубовта. Веруј.


имам особена чест и задоволство
да најавам дека
во наредните денови
на мојов блог, меѓу другото,
ексклузивно ќе го објавам размислувањето

на еден современик и директен учесник
на настаните ‘97-мата кој сега работи
во Данскиот Институт за Меѓународни Работи и Политика.
Неговите размисли ќе ги објавам во две продолженија.

*Дали зад студентските протестите 97-мата стоеле странски разузнувачки служби?
*Дали американските служби имале целосен увид и контрола во организацијата на протестите?
*Која е наградата за таквата соработка?

7 коментари:

volan рече...

Во очекување сум на идните најавени написи ...

Поздрав ... си се изгубил позади плакатот ... :)

volan рече...

заставата де ... :)

Кибицер рече...

Ххахах....
Ќе има што да се прочита.

Тогаш бев за десет години помлад, редовно играв мал фудбал (футсал) и можев да ја качам Св.Недела (Матка) од потешката страна :)))

volan рече...

А сега на што се качуваш ... :)

Bunka рече...

Само жустро, поздрав и... :)

Bunka рече...

пак јас :)

Кибицер рече...

Волан,
Се немам качено еве веќе подолго време... мислам на Матка :)))

бунка,
верувај ќе има што да се прочита. досега ми потврдија тројца директни учесници на протестите, а тогаш прилично блиски до Филип, дека ќе пишат текстови. Сите инсистираат на анонимност и тука ги убедувам да се премислат.

поздрав.