четврток, февруари 15, 2007

Досие студентски протести: Безимените револуционери


Еден несреќен закон
и една арогантна министерка за образование.

И тогаш, сосема неочекувано, Оган под ѕвездите,
кордон од полиција
и стотици млади на барикадите.

Е мој директоре...
По самољубието, најсилно и најсурово е - ВЛАСТОЉУБИЕТО.

никогаш ти нема да разбереш зошто вистинските херои секогаш се срамат кога ги нарекуваат херои.

знам знам...

За идеали и љубов гинат будали,
ама јас сакам да сум таква будала.
Panta Rei...

5 коментари:

volan рече...

Ова беа последните вистински протести во Македонија ... последните каде младите луѓе заради идеали искочија на улица ...

Но гледајки како сето тоа се претвори во една материјализација на неколкумина ... и партизација на протестите ... од тогаш навака не е возможно да се соберат толку млади луѓе на едно место да протестираат ... Младите се изгореа и прегоре нивната желба за улична демократија и протести ...

Можеби протестите за “Виза ај батали“ ... беа нешто слично ... но со далеки помала бројноаст и сила во настапот ... барем не беа партиски .... а беа и игнорирани од партиите ....

Кибицер рече...

целата таа еуфорија...
Србија, Бугарија, Албанија....
Имаѓе собрано револт во нас. Требаше само искра.

И токму тој револт го искористија некои да профитираат. Тажно е што сега истите тие се жалат дека биле маченици и страдалници.

е неќе проќи ове ноќи :)))))

ribaro рече...

Ме намовна клипот Кибиц.
немам сила сега да коментирам повеќе

Анонимен рече...

E,Kibicerce moe revolucionerno! A, ubavo dedo ti, bog da go prosti, ti vikase: "U zatvor ce gnies"!
Seto ova sto ni se slucuva e kako vo los son, no za zal e jave koe ne jade odvnatre kako divo meso!
Revolucionerce ... seti se na Fidel i negovite zborovi:"ne gi bricime bradite dodeka..." i ete ti go Filipce diktatorce prismotruvano!

pn-sr рече...

Bravo i blagodaram za klipot kibicer. Pozdrav od eden bezimen revolucioner.