петок, септември 21, 2007

Марков град - Матка (Св.Недела)

Стоејќи на паркингот пред манастирот Св. Богородица – Матка, гледајќи го крстот на највисоката карпа над манастирот Св.Андреја, имате чувство дека горе, на Марков град, никогаш нема да се искачите. А, пак, кога по час и половина, сепак, ќе се качите сфаќате дека ништо не е посилно од човековата воља.


Марков град е археолошки локалитет кој се наоѓа на платото под највисоката карпа, високо над Планинарскиот дом – Матка. Токму таму, високо горе, на малото плато под крстот, задскриени во карпите, се наоѓаат остатоците од малата средновековна црквичка Света Недела, датирана во XIII – XIV век.


Иако во македонската Википедија ќе прочитате дека до локалитетот се стигнува од еден правец, сепак, вистината е поинаква. До Марков град – Св.Недела водат две патеки, од различен правец.

Првиот или попристапниот пат започнува од манастирот Св.Богородица – Матка, па горе, по широката и блага планинарска патека води до месноста Петров Камен и локалитететот Света Тројца. Од таму патеката продолжува горе кон карпестото плато на Света Недела.

Вториот пристап е потежок за искачување и за истиот треба вист инска планинарска вештина и солидна кондиција. Оваа исклучително тесна патека започнува над Планинарскиот дом – Матка (Св.Андреја), па преку месноста Северно Седло излегува директно на Марков град – Света Недела.


Веднаш под Св.Недела, група планинари од планинарското друштво Кораб, потпомогнати од двајца случајни намерници кои во тој момент се затекнаа таму, во 2005 година, изградија видиковец.


Од таму се отвора прекрасен поглед пред кој никој не може да остане рамнодушен. На тоа место, временските категории, чиниш, ја изгубиле смислата. Минале години и векови, се разминале војски и патници, а сепак се останало исто – онака исконско.


И навистина, оној кој не ја посетил Матка и не се искачил на Марков град, не знае што пропушта.

Во продолжение следуваат фотографии направени минатиот викенд на Марков град - Св.Недела на Матка

1 коментар:

Анонимен рече...

Ну что я могу сказать, в целом статья интересная, но нет самой изюминки. Не говорю, что я написал бы лучше, но тем не менее(