петок, јули 20, 2007

Златна маска најдена во Бугарија

Златна маска стара 2400 години е пронајдена при археолошките ископувања на тракиска гробница која се наоѓа во близина на селото Тополчане, 290 км. источно од Софија, во округот на градот Сливен. Маската, откриена минатиот викенд, е најдена во гробница која му припаѓала на некој тракиски крал. Заедно со неа, бугарските археолози пронашле и добро зачуван златен прстен со грчки натпис и изгравиран портрет на маж со брада.

Тимот од бугарски археолози предводен од Георги Китов објави дека во гробницата нашле и друг археолошки материјал.

линкови:
International Herald Tribune:Bulgarian archaeologists discover2,400-year-old golden mask
News.bg: New Golden Mask of Thracian King Found
CBC.ca: Archeologists dig up mask of Thracian king
FoxNews.com: Ancient Golden Mask Unearthed in Bulgaria

Нема коментари: