четврток, јуни 07, 2007

Еден морепловец и една птица

Ова е сказна за еден морепловец...
не многу млад...
не многу стар...
морепловец кој минал низ една или две бури....
морепловец кој не се плаши од ветриштата...
ниту од разбрануваното море...и сказна за една птица...
голема...
бела птица...
птица со цврсти крила...
слободна како ветрот...
и душа чиниш - море...
Ова е сказна за еден морепловец кој сонува...
за еден морнар кој посакува...
за еден кормилар кој упорно го бара патот...
Ова е сказна за еден морепловец, морнар и сонувач.

Ова е сказна за една птица со очи длабоки како океанот...
за една птица со поглед кој маѓепсува...
за една птица која не те остава рамнодушен.
И тогаш, за момент, Божицата на морето почна да ги реди коцките од мозаикот. Птицата слета на бродот на морепловецот, а времето за момент запре и морето се смири.
И бурите... и ветриштата... и чудните морски струи... сите тие за момент исчезнаа. Некој чуден мир се вгнезди во душата на морепловецот.Арно ама сонцето почна да заоѓа и птицата мораше да замине. Ги рашири своите бели крила, му се насмевна на морепловецот и со зајдисонцето одлета таму негде јужно.
А морепловецот... Ех, морепловецот продолжи да го бара патот низ разбрануваното море. Често пати го шибаат северните ветрови, им пркоси на морските струи и се бори со морските ѕверови. И сонува... Сонува мирен залив... И неа... Птицата...

Нема коментари: