недела, март 18, 2007

Циклус Вестерн: My Darling Clementine

Од татко ми наследив две мании. Тоа е манијакалната зависност за гледање фудбал и навлеченоста на вестерн филмовите. Стариот мој уште на времето заглавуел по кината гледајќи вестерн епопеи во кои младичот и им ја ебавал мајката на сите оние кои носеле пиштољи, а единствено за љубовта на саканата. Кога подпораснав, секогаш кога одеше вестерн на Телевизија Скопје, заедно буљевме во телевизорот. И ден денес, единствено вестерн филм и утакмица може да не седне заедно пред телевизор.


И секогаш во филмот:
Они као повеќе и ептен лоши, а он као сам, или евентуално со некој пријател, ги тамани као зајци. А женската го чека горе на балконот. Откако ќе им ја ибе мамата со
пиштољ, ја подготвуваат кочијата и заедно со момичето заминуваат по прашливиот пат кон вечноста. Класика.

Ама во филмот на Џон Форд младичот не ја ќаруе невестата туку си заминува со браќата му, оставајќи ја љубената во малото гратче Тумбстон. Можеби некогаш ќе се свести дека Животот е краток за да залудно го троши бркајќи крави, играјќи карти по ефтини салуни, дружејќи се со сумљиви типови и пукајќи во разно – разни бараби. Превејува надежта дека некое зајдисонце ќе се врати во прашливото гратче да ја исправи направената глупост и ќе ја побара, сега веќе подостарената, теткица. И ако има среќа таа ќе биде слободна и ќе му прости за глупоста, а ако нема, тогаш ќе ја најде мужена за локалниот свештеник или даскал.


Причата е епска. Се случуе у 1882 година во малото гратче Тумбстон каде една врнежлива ноќ доаѓаат браќата Ерп. Тие се на пат за сточен пазар у Калифорнија. Ама најмалиот брат на Ерпови е упуцан позади грб од страна на лошата фамилија Клентонови. И тогаш Вајат Ерп (Хенри Фонда), бивш шериф со стара слава, решава да ја одмазди крвта на братот. Останува у градот као шериф, чекајќи погоден момент да им ја ибе мамата на Клентонови.

Тука го запознава Док Холидеј (Виктор Матјур) – славниот лекар, хроничен пијаница, покер мајстор и кршач на женски срца. Локалната певачицата лудо е вљубена во него, ама он ич не ја ферма. Прав мушкарац са дивог запада. Отпосле се дознава зашто не ја љуби певуљката. Клементина е разлогот. Млада професорица (не по историја) која доаѓа во градот да се види со нејзиниот Док Холидеј и да го праша зашто заминал без збор. А овој, од неа, ја крие вистинската причина не сакајќи да и каже дека е болен од рак.

Кога ќе се сретнат двете женски, доаѓа до голем куршлус. Едната е певуљка без познавања за Волтер и Жан Жак Русо, а другата е дама која животот го живее само со ракавици. Со Волтер или без него, заедничка им е заљубеноста во докторот кој е на умирање. Ситуацијата дополнително ја компликува Вајат Ерп кој, пак, се вљубува во Клементина, ама срам му е да и каже. Толку голем пиштолџија, а се топи пред сукњичето на даскалката. Ваљда се плаши дека не е доволно елоквентен за да ја плени.

И тогаш една ведра ноќ певуљката е убиена, а доказите се собрани. Во воздухот се чувствува мирис на евтино виски, пригушена напнатост и исконски пркос. Часот се ближи.


Време: Во зори.

Место: Кај ОК Корал.


Сабајлето голема пуцачина. Вајат Ерп и Док Холидеј им ја ибаваат мамата на браќата Клентон, ликвидирајќи ги еден по еден во рок од десет минути. Ама Док Холидеј е ранет и умира. Можеше да преживее да беше повнимателен. Штета. Клементина не може да ги запре солзите. Маријачите се слушаат во далечината.


Историската (не)основаност на причата.

Гледано од историски аспект, филмот на Џон Форд, иако е базиран на вистински ликови, не претставува автентична историја, туку само обид да се сервира романса во историски костими. Филмот изобилува со многу историски недоследности, ама плени со својата порака. Тука е вечниот дуализам: борбата меѓу доброто и злото, вечната сага на секој маж, независно дали е доктор или каубоец, како и ривалството меѓу две жени.

препорачани линкови

Википедиа: My Darling Clementine

IMDb: My Darling Clementine

2 коментари:

Анонимен рече...

[color=#336688]скачать части тела 5 сезон в хорошем качестве
фильм тайны смолвиля 6 сезон без смс
кино воздействие без регистрации
фильм клиника 2 сезон в хорошем качестве
фильм south park 5 сезон бесплатно
смотреть грязные мокрые деньги 2 сезон бесплатно
фильм менты 7 без регистрации
кино саша+маша лучшее без регистрации
скачать доктор хаус 4 сезон бесплатно
кино терминатор хроники сары коннор 1 сезон за смс
[/color]

Кино вспомни что будет в хорошем качестве

Фильм звездные врата 4 сезон онлайн
Фильм платина 2 без смс
Смотреть ранетки 1 сезон без смс
Фильм грязные мокрые деньги 1 сезон без смс
Смотреть остановка по требованию 2 часть бесплатно
Просмотр остаться в живых 2 сезон без регистрации
Смотреть симпсоны 18 сезон за смс
Фильм csi место преступления 7 сезон
Менты 3 просмотр

[url="http://serialbase.ru/skachat-south-park-2-sezon-bez-sms.html"]Скачать south park 2 сезон без смс[/url]
[url="http://serialbase.ru/kadetstvo-1-sezon-prosmotr.html"]Кадетство 1 сезон просмотр[/url]
[url="http://serialbase.ru/kino-simpsoni-3-sezon-besplatno.html"]Кино симпсоны 3 сезон бесплатно[/url]
[url="http://serialbase.ru/prosmotr-ranetki-1-sezon-onlayn.html"]Просмотр ранетки 1 сезон онлайн[/url]
[url="http://serialbase.ru/skachat-menti-7.html"]Скачать менты 7[/url]
[url="http://serialbase.ru/skachat-dekster-2-sezon-bez-registracii.html"]Скачать декстер 2 сезон без регистрации[/url]
[url="http://serialbase.ru/skachat-pobeg-iz-tyrmi-4-sezon-bez-sms.html"]Скачать побег из тюрьмы 4 сезон без смс[/url]
[url="http://serialbase.ru/kino-sverhestestvennoe-5-sezon.html"]Кино сверхъестественное 5 сезон[/url]
[url="http://serialbase.ru/prosmotr-ostanovka-po-trebovaniy-1-chast-besplatno.html"]Просмотр остановка по требованию 1 часть бесплатно[/url]
[url="http://serialbase.ru/prosmotr-south-park-2-sezon-onlayn.html"]Просмотр south park 2 сезон онлайн[/url]

Анонимен рече...

goedkoopste zorg onafhankelijk zorgverzekering vergelijken kortingen zorgverzekering zorgverzekering voor studenten
Feel free to surf my homepage : studenten zorgverzekering goedkoopste