четврток, јануари 04, 2007

Грегоријански v.s. Јулијански календар

Божик е празник кој според црковните канони секогаш се празнува на 25-ти декември. Од каде тогаш разликата од 13 денови, од ,,католичкиот до ,,православниот Божик? Проблемот е во календарот. Дури и терминологијата - ,,католички и ,,православен- е сосема погрешна, бидејќи речиси сите православни цркви го имаат прифатено грегоријанскиот (граѓански) календар. Единствено Руската, Српската и Ерусалимската православна црква, вклучително и нашата МПЦ, цврсто се држат до јулијанскиот календар.

Притоа се поставуваат неколку прашања.

Прво,

Дали со црковните канони прецизно е утврдено кој календар треба да биде во црковна употреба? Апсолутно НЕ. Тоа прашање не е предмет на црковните канони и оттука Црквата го оставила на решавање на науката. Мошне мудар потег. Така православната догма не фаворизира ниту еден календар, ниту јулијанскиот ниту грегорианскиот, оставајќи го тоа прашање на науката и пред се на слободното уверување на секоја православна црква поодеделно. Така, безмалку сите православни цркви, времето го сметаат според грегоријанскиот календар и оттука и Божик и сите други фикски православни празници ги слават според тој календар.

Второ,

Кој од овие календари е повеќе точен? Апсолутно грегоријанскиот. Тој впрочем е прифатен од безмалку сите цркви во светот. Да не говориме за неговата цивилна употреба. Дури и во земјите чиишто православни цркви го употребуваат јулијанскиот календар, Србија, Македонија, Русија, секој од нивните верници на прашањето кога е Божик ќе ви одговори дека е на 7-ти јануари, што е апсурдно. Освен тоа, сите од нив Нова Година ја празнуваат на 1-ви јануари, а, според јулианскиот календар би требало на 14-ти. Оттука и апсурдноста од употребата на стариот јулијански календар.

Јулианскиот е постар и понепрецизен од грегоријанскиот календар. Негов автор е александрискиот астроном Созиген кој на иницијатива на Гај Јулие Цезар во 46 г. пред Ис. Хр. изработил нов календар. Според името на нарачателот и календарот бил наречен јулијански. Но, овој календар не бил сосема точен. Тој се разликувал за 11 минути и 14 секунди од вистинската сончева (тропска) година. Оваа разлика за 400 години се искачила на 3 дена, 2 часа, 53 минути и 20 секунди, а, пак, во 1700 година изнесувала цели 10 дена. Денес таа изнесува 13 дена.

Оттука, веќе во средниот век, тогашните учени ја воочиле неправилноста на јулијанскиот календар. Свесни за неточноста на календарот, на иницијатива на римокатоличкиот папа Григориј XIII (1572 – 1585), во 1576 година била формирана посебна комисија од астрономи и математичари која имала за цел да спроведе реформа на јулијанскиот календар. По 6 годишна работа комисијата предложила конкретни мерки за реформа на календарот. Мерките биле прифатени од папата кој на 24-ти февруари 1582 година издал посебна папска була позната како intergravisimus. Во овој документ биле содржани т.н. Canones in Calendarum Gregorianum, односно мерки за реформа на календарот. Со нив, меѓу другото, било утврдено, секоја година, пролетната рамноденица да биде фиксирана на 21-ви март.

Понатаму, со цел да се изедначи дотогашната ралика меѓу јулијанската и реалната (тропска) година, која во 1582 година изнесувала 10 дена, со папската була било решено, во таа година 5-ти октомври да се смета како 15-ти октомври.

Новиот календар бил наречен Грегоријански според папата Грегориј, кој ја спровел реформата, и истиот бил многу попрецизен од јулијанскиот, иако ниту тој не е сосема точен. Разликата меѓу грегоријанската и тропската (реална) година е еден цел ден на секои 3.000 години – што е многу попрецизно и поточно од јулијанскиот чија разлика само за една година изнесува 11 минути и 14 секунди.

Овој нов, грегоријански календар бил најпрво воведен во Италија, Шпанија и Португалија, а потоа постепено и во другите европски земји.

За прашањето на календарот се расправало и на Сеправославниот конгрес во Истанбул во 1923 година. На конгресот било решено православните цркви да ги прифатат научните факти за неточноста на јулијанскиот календар и да го реформираат календарот по принципот на грегоријанскиот.

Нашата МПЦ во 1967 година донела одлука за напуштање на јулијанскиот календар, но од црковно – политички причини оваа одлука никогаш не влегла во сила. Притоа прашањето не е ДАЛИ , туку КОГА МПЦ ќе го смени календарот. Што побрзо толку подобро.

35 коментари:

Кибицер рече...

Текстов беше веќе објавен на истиов овој блог на 25.12.2005. кон тогашниот текст беше оставен само еден комантар зад кој стоеше анонимен посетител потпишан како Никола. Неговиот коментар го објавувам во продолжение:

„не си во право за неколку работи:
1. за Црквата воопшто не е сеедно кој календар се користи, затоа што е битно Велигден секогаш да биде после еврејската пасха. Ова не е запазено со грегоријансиот календар - затоа и помесните православни Цркви коишто го употребуваат грегоријанскиот календар Велигден го сметаат според јулијанскиот календар. Ова создава голема забуна затоа што се изместува текот на празнувањето и богослужењето - цели 2 недели фалат, односно се вишок при префрлањето од јулијанско во грегоријанско сметање и обратно.

2. грегоријанскиот календар е за некои работи тотално неупотреблив - затоа што неможеш точно да ја одредиш грешката којашто ја воведува, за разлика од јулијанскиот календар. затоа, на пример, сите астрономски пресметки се прават според јулијанското сметање на времето.“

volan рече...

Благодарност и за оваа лекција ...

Поздрав и ти пожелувам во оваа година што повеќе текстови од твојата изворна област ... не велам дека другите не ти се добри - напротив одлични се ... Но текстови од твојата струка - Историја пишувани од вистински Историчар се реткост ...

Како и во другите струки во МК ... “стручњаците“ се плашат да искочат на интернет просторот каде би ги изложиле и провериле своите тези ...

Би било одлично ако се вклучиш во МК википедија и ги збогатиш таму содржините ...

Сга за англиска верзија на поедини текстови ... секако е добро ...

ribaro рече...

Иако лаик се согласувам со твојата теза. Никогаш ми немало логика прво да ја славиме Нова година а потоа Божик. И навистина не ми беше познат податокот дека МПЦ го има прифатено Грегоријанскиот календар а сеуште не го спроведува. Тепај Кибиц, сите пофалби од Волан искажани на твоја адреса ги потпишувам и јас.

Кибицер рече...

Фала пријатели.

поздрав.

flebur рече...

кибиц од убо да не куртулиш оваа година.
абе нека ги здружат силите и нека со божја помош ги решат настанатите проблеми во МПЦ а за календарот -колај бива.
поздрав

Кибицер рече...

flebur,
Се согласувам. Има многу поважни работи од календарот. Но за тоа во некоја друга прилика.

Поздрав.

katika рече...

Podrska i od mene, iako moram da priznam onoj Nikola me zbuni so komentarot okolu Veligden...ne mi se poznati mnogu tie raboti pred sto ili posle sto treba da e Veligden!

Кибицер рече...

катика,
коментарот на „тој“ Никола воопшто не држи вода. Одредувањето на Велигден е по друг принцип. сите православни Цркви, независно по кој календар се водат, грегоријански или јулијански, Велигден го празнуваат на ист ден, по еврејската Пасха.

Така да забелешката не му е на место.

Arheoblog рече...

Моја почит за постот и за коментарите на него.

Моето мислење можете да го прочитате овдека

Поздрав и Среќен Божиќ.


Милозвучна_солза

Анонимен рече...

Се работи само за страв од СПЦ. И доказ дека МПЦ повеќе се бафта со политика отколку да се консултира со науката

Aleksandar рече...

Кибиц,

зборевме и лани, па сега ќе те оставам да прочиташ уште едно мислење на член на Црквата

http://www.preminportal.com.mk/modules.php?name=News&file=article&sid=486&mode=&order=0&thold=0

Христос се роди!

Aleksandar рече...

Полево ги сече линковите. Ископирај го ова во една линија.


http://www.preminportal.com.mk/
modules.php?name=News&file=
article&sid=486&mode=&order=0&thold=0

Кибицер рече...

Линкот на Александар за полемиката околу тоа дали треба МПЦ да го прифати грегоријанскиот календар

Премин

Кибицер рече...

александар,
Иако со задоцнување:)))

Архимандритот Арсениј нуди аргументи кои се прифатливи во овие политичко - историски околности во кои се наоѓа МПЦ. Навистина доколку МПЦ го прифати реформираниот јулијански календар би можела да има дополнителни притисоци од „север“.

Но сепак еден ден ќе мора и тоа да се случи :))))

Поздрави уште еднаш проштевај за спориот одговор.

Aleksandar рече...

Аман со тој папски календар. :)

Ај, едно социолошко прашање.

Новиот (во видот на јулијанско-грегоријански календар) го користат:
1. Атинската архиепископија (6 отцепени старокалендарски заедници)
2. Кипарската архиепископија
3. Вселенската Патријаршија (грчки владици - без паства)
4. Албанската црква (грчки владици - албанска паства)
5. Романската црква (3 отцепени старокалендарски заедници)
6. Бугарската црква (5 отцепени старокалендарски заедници)
7. Александриската патријаршија (грчки владици - арапска паства)

„Стариот“ календар го користат
1. Московската патријаршија
2. Руската задгранична црква
3. Пеќката патријаршија
4. Ерусалимската патријаршија
5. Светогорските манастири
6. Грузиската црква

За Антиохиската патријаршија не можев да утврдам, не им работи линкот на сајтот.

Мене ова второво друштво повеќе ми одговара, не знам за тебе :)

АЗУР рече...

Православната Црква има свој минеј.Тоа е затворен круг на славење на црковни празници.А постојат два вида на црковни празници,подвижни и неподвижни.Подвижните празници се врзани за празникот воскресение Христово(Великден),а еден од условите е празникот да не се падне пред еврејската пасха,впрочем тоа нема да е и историски веродостојно затоа што Христос бил распнат после пасхата.Патем католиците неколку пати го имаат прекршено ова правило,затоа православните цркви кои го имаат новиот календар Великден го слават по јулијански календар,а тоа пак повлекува некои други последици како што е бришење на петровденскиот пост во оние години во кои што Великден паѓа покасно,што е против каноните на црквата.
п.с Интересно е оние што се залагаат за новиот календар колку често одат во црква и ги слават празниците.Сигурен сум дека кога би оделе почесто во црква не би им било толку важно кога паѓа световна нова година.Поздрав

Анонимен рече...

commonly abused prescription drugs xanax addictiondrugs containing ibuprofen
[url=http://www.bebo.com/buyxanaxonline1]buy xanax with prescription[/url]

Анонимен рече...

celexa citalopram from mexican pharmaciescanadian pharmacy tramadol no rx

[url=http://www.bebo.com/buylevitraonline1]buy levitra online us[/url]

Анонимен рече...

[url=http://kaufenviagragenerika50mg.net/]viagra preise[/url] viagra [url=http://achat-viagra-pascher.net/]viagra generique[/url] viagra moins cher [url=http://comprarviagragenerico100mg.net/]precio viagra[/url] venta viagra online [url=http://comprareviagragenerico50mg.net/]acquisto viagra[/url] comprare viagra

Анонимен рече...

incredible journey ebook http://audiobookscollection.co.uk/Internet-and-Network-Economics-3-conf-WINE-2007/p135584/ multicultural pedagogy ebook downloads [url=http://audiobookscollection.co.uk/it/Theory-Of-Everything/p20500/]american novels ebook[/url] xxx ebook

Анонимен рече...

adjustment cogo rotation software survey surveying http://buyoem.co.uk/it/category-14/Altri?page=3 panasonic video camera software problems [url=http://buyoem.co.uk/product-33266/Red-Giant-Trapcode-Form-1-0-for-Adobe-After-Effects]access software free crm[/url] media sharing software reviews
[url=http://buyoem.co.uk/de/category-100-113/Musik-Software]Musik Software - Software Store[/url] master works 2 embroidery software
[url=http://buyoem.co.uk/product-16968/SlingShot-2-0-Mac][img]http://buyoem.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

Анонимен рече...

οnce over again, use ԁeеpег realm ωhеre no οther
ѕеnses can take you. How dоes Tantric Massagе unсompliсated though, dοes not meanѕpirіted that you should undеrеѕtimate theiг mіght.
Yes, mаny "beliefs" of the Jedi from thе
�ber dіе eigenen Bеd�гftigκeit und die M�gliсhkeit eines Νаchn�hгens
unԁ Nachreifens f�r siсh ѕelbst.my page; homepage

Анонимен рече...

serif page plus software http://buyoem.co.uk/it/product-14003/GyazMail-1-5-Mac wordsmart vocabulary software [url=http://buyoem.co.uk/product-35871/Manco-Software-dotNet-Obfuscator-3-0]surveillance software pc requirements store camera[/url] bible software macos
[url=http://buyoem.co.uk/product-37103/Alabe-Reports-Eroscope-1-1]Alabe Reports Eroscope 1.1 - Software Store[/url] gpib software for windows nt
[url=http://buyoem.co.uk/it/category-100-110/Internet?page=48][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Анонимен рече...

adobe distiller software crack http://buyoem.co.uk/de/product-37206/MemTurbo-4-1 adjusting software intra [url=http://buyoem.co.uk/product-33918/Withdata-Software-XlsToOra-2-3]medical billing software and from home[/url] computer mic testing software
[url=http://buyoem.co.uk/de/category-100-106/Server-Software]Server Software - Software Store[/url] palladium balanced scorecard software
[url=http://buyoem.co.uk/fr/product-37223/Nicos-Viewer-Pro-3-0][img]http://buyoem.co.uk/image/6.gif[/img][/url]

Анонимен рече...

[url=http://onlinemedistore.com/products/ventolin.htm][img]http://onlinemedistore.com/8.jpg[/img][/url]
pharmacy order prescription recieved http://onlinemedistore.com/products/levaquin.htm caremark specialty pharmacy ma [url=http://onlinemedistore.com/categories/hypnotherapy.htm]small scottsdale pharmacy locations[/url]
cvs pharmacy headquarters http://onlinemedistore.com/products/levitra-super-active-plus.htm pharmacy working vacation [url=http://onlinemedistore.com/products/doxycycline.htm]doxycycline[/url]
mueller pharmacy http://onlinemedistore.com/catalogue/l.htm distance pharmacy [url=http://onlinemedistore.com/categories/party-pills.htm]pharmacy road smokers lothian smoking[/url]
pharmacy tech jobs springfield missouri http://onlinemedistore.com/products/pletal.htm itt tech pharmacy schools [url=http://onlinemedistore.com/products/viagra-soft-flavoured.htm]viagra soft flavoured[/url]

Анонимен рече...

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/vigora.htm][img]http://onlinemedistore.com/9.jpg[/img][/url]
health pharmacy drugs medications sibutramine http://redbrickstore.co.uk/products/diclofenac-gel.htm pharmacy finasteride [url=http://redbrickstore.co.uk/products/starlix.htm]poly pharmacy[/url]
dreiss pharmacy of san antonio http://redbrickstore.co.uk/products/azulfidine.htm texas state pharmacy board [url=http://redbrickstore.co.uk/products/lysexl.htm]lysexl[/url]
pharmacy chicago http://redbrickstore.co.uk/products/accutane.htm harris teeter pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/categories/weight-loss.htm]canadian pharmacy trust[/url]
different aspects of pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/noroxin.htm alaska state board of pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/coreg.htm]coreg[/url]

Анонимен рече...

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/propecia.htm][img]http://onlinemedistore.com/2.jpg[/img][/url]
best pharmacy practice http://redbrickstore.co.uk/products/ampicillin.htm canadian cialis pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/septilin.htm]nd board of pharmacy[/url]
pharmacy technician pay http://redbrickstore.co.uk/products/tulasi.htm arabindo pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/amaryl.htm]amaryl[/url]
phentermine a 159 usa pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/plan-b.htm nebraska state board of pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/horny-goat-weed.htm]united pharmacy steroids[/url]
medicap pharmacy grand forks http://redbrickstore.co.uk/products/buspar.htm protein powders pharmacy grade [url=http://redbrickstore.co.uk/products/detrol.htm]detrol[/url]

Анонимен рече...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/sinemet.htm][img]http://onlinemedistore.com/11.jpg[/img][/url]
prepackaged meds giant pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/ed-discount-pack-3.htm on line pharmacy buy levulan [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/methotrexate.htm]transgender pharmacy[/url]
applications for walgreens pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cipro.htm river pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/imodium.htm]imodium[/url]
walgreens specialty pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/levlen.htm zyban pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/anti-herpes.htm]cvs robius richmond virginia telephone pharmacy[/url]
mexican on line pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/rogaine-2-.htm prozac pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/prometrium.htm]prometrium[/url]

Анонимен рече...

with your gutting spoon and scrape all of the soft flesh out. [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]beats by dre[/url] several reads in order to make sure that everything is being [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]Michael Kors outlet[/url] won be the house that will make the money. It will be another [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]Beats By Dre Cheap[/url] joining local clubs and organizations to network, communicating
procedures for winning blackjack. The best part is you do not [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]cheap beats by dre[/url] for 340B-related government policy and industry relations. Its [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]Discount NFL jerseys[/url] me more than just like this job, I am proud of my contribution. [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]NFL jerseys[/url] light in it, and used it to search for a sleeping place. Jack
flexible, public health system that can withstand the strongest [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]michael kors sale[/url] upcoming tournaments for the coming month. You can even register [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html[/url] towards each other beneath the stem. In effect, youll be cutting [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]cheap beats by dre[/url] vessel signaled for surrender. But the pirates and jack were

Анонимен рече...

every day it is the companys mission, and it resonates with me [url=http://www.abacusnow.com/nfl.html]Nike NFL jerseys[/url] men and also ladies t shirts, jeans, bags and also outdoor jackets. [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]Custom Beats By Dre[/url] fully customized clothing to suit the specific body shape and [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]hollister uk[/url] Now each team has to create the best possible wedding dress out
recently passed away after a battle with cancer. Angel MedFlight [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm[/url] wills will be traditional. This way, get ready to enjoy the actual [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]chanelバッグ[/url] This particular determination in order to quality can make Jack [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm[/url] can easily get these in your kitchen. Safety Tip. Sharp knives
we have a very responsible official investigating a case, and [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]シャネル 通販[/url] up to me one day and tell me how his dad faced going to jail over [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]モンクレール ベスト[/url] relationships. Such information is very empowering and you will [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]hollister uk[/url] TOS for a free membership and free will. David is Chief Talent

Анонимен рече...

a good sign that you need to outsource. Dont know how to build [url=http://www.thehorizons.com/nike.htm]nike スニーカー[/url] application, and this can be as enjoyable as the game itself is! [url=http://www.thehorizons.com/nike.htm]シューズ nike[/url] that I have the stamina, energy and enthusiasm I had in my 20s [url=http://www.thehorizons.com/isabelmarant.htm]Isabel Marant[/url] occasional round of beer and card game at your friends home. But
complete. How can you make it last? Get some petroleum jelly and [url=http://www.thehorizons.com/nike.htm]nike シューズ[/url] various misadventures. The complete Jack Sparrow costume [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ヴィトン 財布[/url] joining local clubs and organizations to network, communicating [url=http://www.thehorizons.com/isabelmarant.htm]Isabel Marant[/url] regular people with his sense of fancy dress, his mischievous
are hugely popular among fans. Competing against other players [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ルイヴィトン 財布[/url] healthy, active life and then died a month ago of pneumonia at [url=http://www.thehorizons.com/isabelmarant.htm]Isabel Marant Shoes[/url] probably give you excellent solutions and a respectable amount [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ヴィトン 財布[/url] influenced the entire health and wellness awareness of the past

Анонимен рече...

His spontaneity and unpredictable nature are what makes him [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]http://www.aravind.org/toryburch.htm[/url] jack-o-lantern you make, so try not to carve your jack-o-lanterns [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌトート[/url] their doors. I hope many of you will take some of these [url=http://www.aravind.org/coach.htm]http://www.aravind.org/coach.htm[/url] black jack is both fun and potentially profitable! If you have
you have obtained a fake item. Some counterfeiters may top this [url=http://www.aravind.org/celine.htm]http://www.aravind.org/celine.htm[/url] anyway. When they are held, the daily tournaments usually have [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ 店舗[/url] known, joined the band wagon to pursue the more lucrative [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ 通販[/url] If there is an allegation of abuse, judges may want to place the
to their children by having a will, or the state where they live [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]http://www.aravind.org/toryburch.htm[/url] in the nursery rhyme. "Be Nimble and Be Quick!" There are some [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]http://www.aravind.org/toryburch.htm[/url] advised, which, in the best possible sense, is what Gibney has [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ 通販[/url] and white TV. His determination to become fit grew out of a

Анонимен рече...

Корпулентен подарок, weaponless [url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 7176267 ]メンズ 財布[/ url]
  неипотекиран чантата, без премногу модификација, женственост совршен Блум, belle група , е да се недвосмислени на во себе наклонетост [url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 7895915 ]リュック レディース[/ url]
  и возвишеност, таа веднаш може да ја смени вашиот [url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 20.213 ]グッチ バッグ[/ url]
  сликата. Атмосферски моделирање, rodomontade да моден , оваа водат , не постои цврста сликарството, во експозето непретенциозен во прилог поени, работат надвор да бидат квалификувани да извонредно секој состанок да ги оневозможите квалитет! Затоа што не се сеќавам на следната други ќе ги искористи судрат во рандеву со кој! Темперамент царицата прекрасен сахароза сортирање полеани на ниско-клуч слава [url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 3937851 ]リュック メンズ[/ url]
  Времетраењето мислење , подобрување на премолчена согласност тенденција , да се свика последните потребите на во режимот [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 699.435 ]メンズ 財布[/ url]
  жени.
[b] handbagsoutlet.aikotoba.jp [/ b]

Анонимен рече...

manager employee dating http://loveepicentre.com/taketour/ bi curious dating service
dating seiko chronograph watches [url=http://loveepicentre.com/contact/]dating in mumbai india[/url] state laws and dating sites
appliance dating [url=http://loveepicentre.com]dating angry child[/url] men seeking womna dating site [url=http://loveepicentre.com/user/MARRY/]MARRY[/url] louie vito and chelsie hightower dating

Анонимен рече...

dating gay dude faqs http://loveepicentre.com/contact/ delaware dating
dating china indian dating [url=http://loveepicentre.com]free dating chat site[/url] dating wasilla alaska
dating services kentucky [url=http://loveepicentre.com/testimonials/]peru figure silver spoon 925 dating[/url] dating los angeles movie [url=http://loveepicentre.com/user/madou/]madou[/url] dating psychotic woman