недела, април 16, 2006

Цветници: увод во Страсната Недела

Празникот Цветници е во чест на евангелската традиција за влегувањето на Исус Христос во градот Ерусалим, настан кој најверојатно треба да се датира некаде околу 33 година. Пристигнувајќи во близина на Ерусалим, Исус Христос им заповедал на двајца од своите ученици да отидат во блиското село со задача да најдат и доведат младо магаренце. Целта на оваа заповед била да се исполни пропоштвото на старозаветниот пророк Захарија според кое Месијата ќе влезе во Ерусалим качен на магаренце.

„Учениците отидоа и го извршија она што им беше заповедал Исус: ги доведоа магарицата и ослето, ги ставија врз нив своите облеки и Исус седна на нив. Голем број луѓе ги постилаа своите облеки по патот, други кршеа гранчиња од дрвјата и ги постилаа на патот. А народот што врвеше пред Исус, како и оние што одеа по Него, воскликнуваа, извикувајќи: Спаси не сега, Сине Давидов. Благословен е тој што доаѓа во името господово. Спаси не сега Ти, Кој доаѓаш од небесните восочини“ Матеј 21, 6 – 9.

4 коментари:

milozvucna_solza рече...

е па ај за многу години да ни е празников...па да пишуваш уште многу постови ;)

Кибицер рече...

За многу години, миличке. Амин.

Анонимен рече...

Best regards from NY! Laser surgery to quit smoking charging deep cycle batteries gopher sport Painted on swimsuit Cosmetic dentist broomfield walk bathtubs arabian sport horse in canada Grecia saunas gay Drug ues in sports

Анонимен рече...

Where did you find it? Interesting read »