сабота, март 18, 2006

некогаш и сега: црквата Св.Андреја - МаткаЦрквата Св.Андреја се наоѓа позади браната Матка, во кањонот на р.Треска; во чиј што двор е сместен планинарскиот дом со ресторанот. По изградбата на браната Матка во 30-те години на XX век, патот до неа е лесен и пристапен, но во времето кога била изградена, во XIV век, пристапот до црквата бил исклучително тежок.

Врз основа на натписот кој се наоѓа на западниот влез од внатрешната страна на објектот се дознава дека манастирската црква ја подигнал вториот син на кралот Волкашин и брат на кралот Марко, Андрејаш во 1388/89 година.

Црквата била живописана од страна на зографите митрополитот Јован и монахот Григорие.
Кон главната црква, во средината на XVI век била доѕидана припрата која била живописана во 1559/60 година.

Првата фотографија е направена во годините пред војната, на платото пред црквата Св.Андреја - Матка, отприлика на местото каде што сега се наоѓа импровизираното пристаниште за чамците, непосредно пред платото на ресторанот.
Втората фотографија е од „денешно“ време“.

3 коментари:

imroko рече...

одговор-читај до крај,најдолу пишува од каде е текстот..тој што ја напишал книгата..Лазар Газепов..ја издал во Грција..убиен (отруен)е во затвор,1976 год. во Грција поради таа книга..насловот е негов..немам ништо преправано,додавано.."Им ја ебав мајката на Грците, им набив кол, а за мене си направив вечен споменик со моите книги".Тоа се негови зборови..дали згрешил со тоа "Цар" или сакал да даде некое друго значење..не знам..убаво е тоа што покажуваш загриженост на "вакви" работи,но секогаш погледнувај внимателно..не вади зборови од контекст..второ,не сум форумски расположен,значењето на старогрчките зборови ми е познато..п.с...бидејќи ќе ги избришам коментарите..

Кибицер рече...

Бриши!!!!

Анонимен рече...

Best regards from NY! hair loss solutions Middle age tax collectors + sheriff Popup blocker optpnline How to rip pants Newport brass bathroom faucets Southern farm burea life insurance agency bad credit personal loan medical insurance in florida Ultracet for chronic back pain Interior design for bars yahoo fantasy baseball bomex body kits Arizona central meridia legal 525 credit score