петок, февруари 10, 2006

Пронајден нов археолошки артефакт во Египет

Повеќето новински агенција пренесоа информација дека археолозите во Египет пронашле фрагмент од рељеф на кој е прикажана божицата на војната Секхмет во придружба на крал со нубиски црти на лицето. Според првичните согледувања, рељефот најверојатно се датира од периодот на новото египетско кралство или поточно околу 1395 г. пред Ис. Хр. Период на новото египетско кралство во историската наука важи за време на најголем економски и културен процут на Египет.

Во египетската митологија, Секхмет била божица на војната и заштитник на богот на сонцето Ра од неговите непријатели. Освен тоа Секхмет има и куротрофни атрибути; таа се поврзува со лекувањето и медицината.

Секхмет најчесто е претставена како жена со глава на лавица. Центарот на нејзиниот култ бил во градот Мемфис.

4 коментари:

nikolani рече...

Арно во Египет нешле нов архелошки локалитет. Не занам кога нашиве бардиња ќе почнат да се занимаваат со салам археологија или ќе си останат на „колонијалната арехеологија“.

Анонимен рече...

Enjoyed a lot! film editing schools

Анонимен рече...

Very nice site! »

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Full length paris hilton free Blondes fucking huge footballs Porn cartoon movie diagnose pimple penis Vegas gay vacation amateur shemales Ass big black breast fine thick women Free milf fuck pics Anorexic hip bone bikini naked pornstar movie thumbs Transvestite moviesorgy tranny Ictures of transexuals 'the story of oh female domination video' Norwegian for sex lesbian clips Xxx shaved pussy chubby http://www.avril-bikini-lavigne.info Clotrimazole and sex can i get pregnant