недела, февруари 12, 2006

на денешен ден пред 16 години

Пред 16 години, на 11-ти февруари 1990 година, по 28 годишно издржување казна затвор (затворен во 1962 г.), на слобода беше пуштен Нелсон Мендела.

Мендела е роден на 18-ти јули 1918 година во градот Умтата во Јужноафриканската Република. Поради неговите активности поврзани со работата на Африканскиот Национален Конгрес чија основна цел било укинување на апартхејдот во Јужноафриканската Република, Мендела во 1962 година бил затворен и осуден на доживотна казна затвор. Од затвор е пуштен на 11-ти февруари 1990 г., а во 1993 година, заедно со тогашниот актуелен јужноафрикански претседател, Фредерик Де Клерк, ја добиваат Нобеловата награда за мир.

На првите нерасистички избори одржани на 27-ми април 1994 г. Мендела е избран за нов претседател на Јужноагриканската Република. Функцијата ја врши до 1999 година кога се повлекува од сите политички активности.

1 коментар:

Анонимен рече...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » » »