недела, февруари 05, 2006

За Хунзите и Калашите - продавање на тестиси за бубрези

Дали Хунзите и Калашите се потомци на античките Македонци? Како не бе, важи!!! 98 + 102,5 % чисти, т.е. тазе избањати антички Македонци. Според формулата што имавме прилика да ја видиме на Канал 5, кога ќе се избања Калаш или Хунза се добива нечиста вода и чист антички Македонец.

Кој ужасно лош филм. После гостувањето кај Јанко на оној архитектон што му падна стражарската кула на Камени мост, ова е втората најдобра идиотштина на сите времиња која одела во македонскиот етер.

Мостот личел на Бошковиот мост во Галичник, а архитектурата потсетувала на македонските манастири!?! Која шизофренија. Архитектурата беше класична хималајско – непалска без никакви, ама баш никакви елементи на македонската.

Везот и орнаментите биле исти како македонските!?! Ни повеќе ни помалку туку слични на струшките!!! Ауу, кој флеш, мајсторе. Тоа што се работи за класична ориентална хималајска орнаментика и не е толку важно. Нели, Александар Македонски, или такозвани Цане Големиот, стигнал до Хималаите. Орнаментика во фолклорот на Хунзите потекнува т.е. има елементи на македонскиот фолклор. Супер, ама за медицинско посматрање. И тоа 24 часовно.

Јазикот бил асли македонски. Пример: за рака Хунзите велат шака. Тоа што зборот шака има персиско потекло не е важно. Важно е да се дружиме и да трескаме зелени. Колку повеќе зелени толку повеќе спонзори. Народов се пали на сензационализми. А и зошто да не. Кога би бирал меѓу интервју со Шема или Бушман, јас дефинитивно ја одбирам Дојчиновска. Барем „фуфата“ феноменално изгледа за своите години. Ах, да, признавам дека по малку сум вулгарен, но помалку од вулгарностите во нејзината репортажа. Притоа воопшто не ни помислувам да говорам за вулгарностите на Шема и Бушман, бидејќи нивното не е вулгарност, нивното е порно и тоа хард. Дојчиновска можеби треска глупости и се обидува да ни продава тестиси за бубрези, но барем е симпатична.

23 коментари:

Анонимен рече...

Mnogu kritikuvash, a nemash poim od etnologija, arhitektura i geografija, shto predstavuva diletantizam.

Kako i da e, uporno se trudish da dokazhesh deka modernive Makedonci nemaat bash nikakva vrska so antichkite, pa se sluzhish i so golemi nevistini.

Kako prvo, shaka i da e persiski zbor, od kade vo makedonskiot jazik, no i vo slovenskiot, hrvatskiot? Ponatamu, ne samo shaka, tuku i mnogu drugi zborovi na Hunzite i Kalashite se identichni so sovremeniot makedonski jazik kako bara, vrti, vrne, koi imaat chisto slovenski koren. Od kade slovenski zborovi kaj makedoncite vo Hunza? Zoshto zaboravi toa da go komentirash? Pa i samiot zbor Kalash e so slovenski koren, site go znaeme poznatiot Kalashnjikov od Rusija!

Kako vtoro, treba mnogu ubavo da si nauchish geografija. Nepal e na iljada kilometri od Pakistan, pa ke letaat li Kalashite i Hunzite do Nepal pa da kopiraat Arhitektura. A da, makedonskata arhitektura e prifatena i od turcite i taka ja narekuvaat- Makedonska; poarno zemi kniga na nekoj turski arhitekt, pa prochitaj shto veli za turskata i makedonskata arhitektura. A Hunzite i Kalazhite DA, imaat ista arhitektura kako vo Makedonija. VO Pakistan i tibeto-Nepalcite nemaat takva arhitektura.

Eve slika na edno tipichno pakistansko selo vo blizinata na Hunzite: http://zanskar0.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/pakvillage.jpg

Tipichnata nepalska arhitektura nema vrska so MAKEDONSKATA ili HUNSKATA: http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.artsci.wustl.edu/~gchilds/TibetanDiary/5.8/thumbs/Dzongga%2520town%2520and%2520dzong.jpg&imgrefurl=http://www.artsci.wustl.edu/~gchilds/TibetanDiary/5.8/&h=161&w=240&sz=10&tbnid=Q19ztuY9Ymq3vM:&tbnh=69&tbnw=104&hl=en&start=44&prev=/images%3Fq%3Dtibet%2Btown%26start%3D40%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26sa%3DN

Kako treto, folklornite motivi na Hunzite i Kalashite se identichni so makedonskite. I toa ne se orientalni motivi, bidejki ako se takvi, ke gi ima i turcite i site ostanati od "orientalniot svet", a ne samo Makedoncite. Понатаму и многу од везовите се исти, кой я гледал емисията за македонците во Пакистан кье забележи дека мотивите фолклорни на Македонците во Азия и нам, Македонците од МАкедония се ИДЕНТИЧНИ:
http://www.macedoniadirect.com/costumes/default.asp
http://www.soros.org.mk/konkurs/018/70vez.htm
http://www.soros.org.mk/konkurs/018/22vez.htm
http://www.soros.org.mk/konkurs/018/119vez.htm
http://www.soros.org.mk/konkurs/018/89vez.htm

Kalashkite zheni, nosat SOKAI na glavata, identichni so SAKAITE vo Makedonija, del na starite makedonski nosii. E sega od kade identichna nosija vo Makedonija i vo Azija, koga se znae deka Turcite takva nosija nemale, a turcite ne gi vladeele himalaite! Некои од Сокаите од МАкедония се идентични со оние Сокаи од Пакистан, па еве ви линк да видите: http://www.soros.org.mk/konkurs/018/sokaj.htm

Кибицер рече...

Ма супер. И Маите во Латинска Америка имаат слични фолклорни мотиви какви што беа покажани во емисијата на канал 5. Сигурно и Маите се антички Македонци. И не само Маите. И античките Египјани. Зборот „бедуин“ доаѓа од македонската придавка „бедно“ или сиромашно. И отткука сиромашни = бедни = бедуини.
И Берлин доаѓа од македонскиот збор бер>мечка. Не е случајна етимологијата меѓу Берлин, Бер и Берово. Све е македонија.
а и Финска доаѓа од македонската придавка фин“ „добар’. Бидејќи таму живеат добри луже земјата била наречена Финска. Супер. Ама за на доктор. Или за кај Јанко у емисија.

Анонимен рече...

Pak drugar zboruvas prazni zboruvi, bez fakti, samo kritiki. Toa ne ide taka.

Eve objasni mi kade ti ke najdes zborovi kako VRTI, VRNE, BARA so identicno znacenje i izgovor?

Ne mozes da sporeduvas Mai (indijanci) so Kalasi i Hunzi. A folklorni motivi na Maite nemaat vrska so onie na Hunzite i Maite, eve, pogledaj sajt: http://images.google.com/imgres?imgurl=http://omega.ilce.edu.mx:3000/sites/colibri/cuentos/mayas/img/21-a.jpg&imgrefurl=http://omega.ilce.edu.mx:3000/sites/colibri/cuentos/mayas/htm/sec_2.htm&h=333&w=450&sz=19&tbnid=bPVcKgaKv_2KqM:&tbnh=91&tbnw=124&hl=en&start=4&prev=/images%3Fq%3Dmayas%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26sa%3DN

Dojcinovska e prv istrazuvacki novinar vo Makedonija i toa e pofalno. Nema zosto da ne i se veruva na nea, koga se sto kaza bese registrirano i so dokazi na TV. A sto za sto motivite od narodnite nosii na Kalashite i Hunzite se isti so Makedonskite i nemaat vrska so orientot ili Turcija. Eve, ovdeka ke najdes turski vezovi (motivi): http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=turkish+Embroidery+&btnG=Search

Кибицер рече...

При ист степен на развој, во релативно слични општествени, политички и социјално - економски услови, етнички различни народи продуцираат слична материјална култура.
Бурушкиот јазик е индоевропски. Сличноста на некои бурушки зборови е случајна. Како Финска и македонскиот придавка фин, како Бедуин и македонската придавка беден и сл.
Освен тоа бурушкиот јазик нема пишана форма. Без пишана форма тешко може да се одреди неговата синтакса.
Друг факт, ако навистина Хунзите и Калашите се антички Македонци тогаш како тие меѓусебно не се разбираат. говорат различни јазици. Имаат различна материјална култура, различни обичаи итн. Нели се антички Македонци.
Се работи за нивна усна традиција дека потекнуваат од војниците на Александар. Тоа е нормална појава, т.е. митологизација на сопственото историското потекло, карактеристично за народи на низок спепен на материјален развој. Се работи за митологизирана усна историска традиција која не е постара од 5 или 6 генерации.
Инаку верувај дека архитектурата е типична за тие простори, химајалско - непалска.

Анонимен рече...

Ако измиете един македонец ще се получи мръсна вода и чист българин.
:-)

Анонимен рече...

Ti pridavas testisi za bubrezi, sakajki da osporis nesto sto e vistina.Sakas da kazes deka i makedonskata arhitektura i etnoloski elementi se himalajsko-nepalski? hahahaah
Ili slovenskite zborovi vo BurushaSKI jazikot na Hunzite se persiski t.e. slovenite se persijci. BurushaSKIot jazik e simbioza na staroslovenski i iranski jazik, so dominantno iranska gramatika i mnogu staroslovenska (proroslovenska) leksika. Toa e normalno, posto zenite na osnovacite na Hunzite, vojnicite na Alex Mak. bile persijki.

Анонимен рече...

Abe glup neden za zborot шака(raka)... toj zbor go upotrebuvaat lugeto od istocna makedonija stip, kocani, radovis... sto se razbiras ti od toa...

Анонимен рече...

Bravo decko eve uste analogii
Makedonecot Kosta od vreminja ka uste majmuni odele po zemjava, nekade south america ka se banjase se nabode na morski ez pa istrcuvajki na plazata zapocna glasno da rika. I ete ti Kosta+rika=Kostarika. ili pra pra dedo mi mu raskazuvase na pra dedo: eeej vnucko Jas i majka mi vladevme na eden ostrov dalecen no brat mi me ovika vo Makedonija na pomos pa jas i majka so teska maka gi ostavivme dragite ni makedonci pa Jas i majka mi dojdovme na Balkanov. A tamu ostana zemjata Jamajka. Ej taka i denes se vika seta e naselena so makedonci

Анонимен рече...

Vidite blogerajci, i vie kvazi makedo patrioti samonareceni strucnjaci samo se glupirate. Bitkata za makedonija sekako ne e na himalaite tuku tuka vo Makedonija nie treba da dokazeme deka Aleksandar so svoite sveti stapala ja vodel vojskata po dolinata na Erigon (Crna Reka). Milioni paricinja na kralevite makedonski, stotici iljadi anticki makedonski kuki, hramovi gradovi tvrdini i toa tokmu vo Republika Makedonija. A Vladata, a drzavava nema nitu institut nitu skapan centar za istrazuvganja na kralstvoto Makedonija. Znaci nauka a ne zapaleni glavi. Na svetot ke mu dokazes so argumenti od istroijata i potvrda preku materijalnite makedonski naodi ama prvo tuka od Republikava napatena 15 godini. Proektite kako Do not You FIROM ME say Macedonia bil finansisran od Grcite a ne bi me cudelo i posledniov proekt so posetata na vodacite na hunzite. Se sekavate li koga dojde Salinas Prajs vo bivsha Jugoslavija ka ne ubeduvase deka Llegendarnata Troja bila na Neretva pa go docekavme so tepisi i peceni jagninja. Lugje ne pravete se so sila slepi. Kakov e toj Institut 16+9. koj ne pravi budali. Znaete li sto znaci institut? Ocigledno lukavata Dojcinovska dobila originalna ideja kako da pridade naucna vaznost na svojot pronajdok. Dali gledate deka povikuva diletanti vo emisijata. Vikna li barem eden edinstven seriozen istrazuvac? Ne. Tazno e sto vo Republika Makedonija ne postoi naucna hierarhija odnosno sto lugje koi ucele edno se zafakaat da komentiraat raboti od drugi profesii koi voopsto ne gi poznavaat. Slusnav na blagorodnicite hunzi nekoj makedonec veke im podaril vo ohridsko 900 metri zemja. Pa tie i za toa dojdoa da izzicaat sto moze. Daj sto das mu e majkata. Vistinskite borci istrazuvaci za makedonija ko obicno se vo senka

Анонимен рече...

Znaci eve po tret pat od Stozerot za anticka Makedonija
Narodot Makedonski ima pravo da znae. Postojat golemi dilemi. Podeleni sme na partii. Podeleni sme i po prasanjeto na identitetot. Sto sme nie anticki Makedonci ili Sloveni? Da bide jasno: golem i silen e rodot anticki makedonski. Krvta negova e mesana povekepati. Najprvin toa bile dorcite i epircite, nesto podocna mngoubrojnite pajonski pleminja. Tie oformija golema mokna civilizacija so gradovi i hramovi pod zakrila na moknite bogovi. Podocna dojdoa rimjanite i donesoa mnogubrojni doselenici od site kraevi na mediteranot. Go donesoa i
Bog so Isus Hristos. Podocna kon krajot na 6 i pocetokot na 7 vek dojdoa Slovenite so Avarite i go urnaa antickiot makedonski svet no Slovenite vo narednite vekovi go prifatija Bog i Hristos i se pomesaa krvno so antickite Makedonci. Da toa sme nie denes, nie koi preku seriozni naucni istrazuvanja vo seriozni instituti (a ne nekakov izmislen na hartija institut 16+9) koi sto za ogromna zal gi nemame, a morame da go identifikuvame genetskiot kod i antropoloskiot profil na substrukcijata anticka i nadgradbata slovenska na sovremeniot MAKEDONEC.
od Stozerot za odbranata na Makedonija

Анонимен рече...

Pocituvan i drag Gospodine Dragan Zajkovski, imate pravo iako se zborovite pomalku nekulturni.
Jas smetam deka morame da gi pocituvame komsiite. Toa ni nalaga nasata prastara tradicionalna kultura. No, rabotata e vo toa sto morame da zapocneme konecno svoeto da ne go davame a tugjoto da ne go posakuvame. No svoeto, recisi cela Zapadna Makedonija, veke go dadovme
Se cini deka golem del od Makedonskiot narod mesto da ja bie bitkata na svoja teritorija odsekogas gi vperuval ocite preku plotot vo tugjiot dvor. Gledajte Tarculovski go ponizija. Kade e Vladata da gi tuzi vo Seveningen iljadnicite shiptari koi siluvaa nasi devojki i nevesti makedonki i ubivaa kolea makedonci vo tekot na t.n. Otomanski period? Evropa gi ima vo svoite arhivi ova dobro dokumentirano (napr. francuski dokumenti od istorijata na mak.narod)
Povtorno, imame institu za staroslovenska kultura. A kade e institutot za objasnuvanje na vekovnoto ime MAKEDONIJA? Nie ne se vikame Jugosloveni nitu Jugoslavija, tuku Makedonija i Makedonci. Vladata zaboravi izgleda ili se plasi od oformuvanje Arheoloski institut na Republika
Makedonija ili Institut (neka e i Centar) za istrazuvanje na antickoto kralstvo Makedonija.
Stozer

Анонимен рече...

Sinoka kaj janko pak gluposti sega edna kumanovka, mislam rece ko bravo za hunzite, ete se gleda i nie korenja imame. Heeej, koj tuka treba da bacue zemja. Pa hunzite dokolku se dokaze deka se makedonci. Vo slucajov tie si go baraat korenot.
Sega mali informacii. O dbitolsko e rodot staromakedonski kralski linkestidski kralevite Bromer, Aribaj, Aleksandar i drugite. Tuka doagjale vo poseta na svoite - makedonski gradovi vo nasava republika makedonija: Perdika, Aminta Tretiot, Filip Vtori, Aleksandar, Demetrij, Antigon Gonat, Filip Pettiot i Persej. Me raduva sto narodov moj makedonski denes dozivea nacionalno anticko makedonsko budenje. Samo da ne bide fali me usto oti ke te rascepam. Potrebni se dela a ne egocentricno i naci fasizoidno samobendisano lomotenje. Videte, potrebni se luksuzni monografii od vrvnite makedonski specijalisti po istorija, arheologija, antropologija, genetika, etnologija, anticka numizmatika i t.n., i toa na angliski jazik so maksimalno korektno citirana strucna i naucna literatura za da vidat Evropa i svetot deka nie ne se seguvavme so recenicata: Nemoj be ti na mene FIROM, reci Makedonija. Ke recete eeej takvi nema. Odgovorot e sleden. I toa kako ima. ama koga im pobarav na SOROS-ovcite da go finansiraat mojot proekt za kralstvoto Makedonija, tie me otkacija, demek sega nemaat vreme za toa prioritet im bile sega 10 godini romite. Nekni dobiv negativen odgovor i od Arifhikmet ministero za kultura. Velam moeto ime ne e bitno bitni se moite rezultati no tie sega ke cekaat mesto preku nok da izlezat na videlina, terminot na publikacijata se oddolzuva do 2009 a moze i podocna zosto jas nemam nitu grb vo ova hierarhiski nesredeno opstestvo, nemam nitu 1 m kvadraten sopstvenost od Makedonija na koja i go posvetiv siot zivot i ve uveruvam deka ko mene se najgolemiot broj vistinski borci za Makedonskata kauza. Kako i da e proektot se privrsuva mu se gleda krajot pa naskoro doagja prvata geografskoistoriskoarheoloska tapija za pravoto na imeto.
stozer

Анонимен рече...

gazda SERKO-istoricar,sto ne otide pred gostite neodamna da im gi tintras mudata,se plasese za bubrezite?
odrod makedonski si ti

Анонимен рече...

Вот вам пару моих любимых ссылок!

http://diraredug.yoyohost.com/
http://diraredug.yoyohost.com/map.php
http://diraredug.yoyohost.com/index.php?articleid=1
http://diraredug.yoyohost.com/index.php?articleid=2
http://diraredug.yoyohost.com/index.php?articleid=3
http://diraredug.yoyohost.com/index.php?articleid=4

Спасибо можно не говорить, все для вас!

Анонимен рече...

Добар старт

Анонимен рече...

http://bestass.uw.hu
http://bestass.uw.hu
[URL=http://bestass.uw.hu]http://bestass.uw.hu[/URL]

Анонимен рече...

gi procitav site vasi komentari...site pravite edna golema greska...koga Hunzite i Kalasite kazuvaat deka se anticki makedonci, ne mislat na makedonci kako vas...vie ste sloveni...antickite makedonci denes se Vlasite...i jas ne go znam jazikot na Hunzite, samo znam deka na devojcinjata im tetoviraat krstovi na celoto, isto kako makedoncite...anticki...vlasite...taka da, koga istorijata zbori za anticki makedonci, ne misli na Vas...misli na Nas...Vlasite

Анонимен рече...

http://media.beta.photobucket.com/user/Shamstheguide/media/CAMAT-Kalash-Women.jpg.html?filters[term]=picture%20of%20kalash%20women&filters[primary]=images&o=1


eve vi potvrda...

Анонимен рече...

Each indiѵidual attenԁant outsiԁe of youг bag of sκin caге ρroducts,
cаlled thе Tаntra and its prοfoundly mystіcаl truths.
Orthopеdiс, Chirорractіc, Physical, and Μassagе Тherаpist recognize tantгa and Rolf Ϻoѵemеnt as ρremіum pain managemеnt utіlіzing Stгuctuгal, Functionаl,
аndPoѕtural Ӏntegratіon.

Guеsts will еnjοy make up and a
gοοd healthy snack and yοu will bе able tο
gеt off аnd on.

Feel freе to suгf to my webѕіte - massager

Анонимен рече...

Afteг І іnitiаlly commentеd Ӏ seеm tο haѵe clicked the -Notіfy me
when nеw сommеnts arе added- cheсkboх and now each time а comment іѕ аdded Ι геcіeve 4 emaіls with the same comment.
Peгhаpѕ theгe is a way you arе able to remoѵe me fгom
that ѕеrvіce? Mаny thanks!

Нere is my blοg pоst - Haarausfall

Анонимен рече...

Great blog here! Αlso your sіte loаds up fast!
Whаt hοst aгe you uѕing? Can І
gеt your affiliate link to yоur hoѕt?
I ωish my website loaԁed up as
faѕt aѕ yours lol

My web page - externаl hemorгhοids ()

Анонимен рече...

I alwаys ѕpent my hаlf an houг to rеad
this ωebsite's content everyday along with a mug of coffee.

my web site - remedios caseros para las hemorroides

Анонимен рече...

I drop a leave а response whenеver Ӏ appreciatе a ρost on
a site oг I have somethіng tο valuable to cоntrіbute to
the discussion. It іs сaused by the passіon displауed in the artіcle I
loοked at. And аfter this post "За Хунзите и Калашите - продавање на тестиси за бубрези".
Ι was actuаlly mοved enough to create a thought ;) I actually do haѵe 2 quеѕtіons for
you if it's okay. Is it simply me or do a few of the remarks look as if they are coming from brain dead individuals? :-P And, if you are writing on other online sites, I'd like to keep uρ wіth уou.
Would yоu liѕt evеry one of your sociаl pages
like youг lіnkеdin profile, Facebook
page or twіtter feеd?

Fеel fгee to surf to my wеbsіte hemorroides