сабота, декември 31, 2005

Srekna Nova Godina

На сите оние што се обидуваат да се занимаваат со наука, но и на оние кои едноставно ги интересира историјата, им ја честитам новата 2006 т.е. 7015 година - според византиската ера :))))), - со една мисла на Андреј Митровиќ.

,,Во општествата каде што нема демократија, или каде што демократијата е на ниско ниво, историчарите се делат на политички прифатливи и неприфатливи. Ова произлегува од очекувањата, историчарите, според природата на својот занает да застапуваат и бранат определена политика.

Во општества заслепени со политика буквално сё се прогласува за политика и на сите им се наметнува една определена политичка идеологија. Во ваквите општества прва жртва се историчарите и нивната објективност. Во општествата со недостаток на демократија, политичкиот фактор се обидува да ја стави историјата во функција на својата идеологија.

За жал секогаш има историчари кои ги прифаќаат овие барањата на политиката. Тие целосно се ангажираат во функција на актуелната политика при што во своите квази истражувања се водат од емоциите и пристрасностите. Се работи за т.н. ангажирани историчари.

Андреј Митровиќ

Секоја сличност со нашето општество и некои наши историчари е случајна. Искрено се надевам дека во новата 2006 година работите ќе тргнат на подобро. Надежта последна умира.

4 коментари:

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Horse racing game the pc http://www.isuzuautoparts.info/Pda_hardcase.html Teen kelly webcam Lamictal withdrawa

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Bairel acura Commercial insurance essex Honda motorcycles nc cheap diazepam fast shipping foreign pharmacy cod Amma car insurers Queen city audio video and appliance Anti+cellulite+patch

Анонимен рече...

Enjoyed a lot! film editing schools

Анонимен рече...

Hеу this iѕ kinda of off topic but I was
wonԁеring if blogѕ uѕе WYSIWҮG editоrs oг
if you havе to manually cοde wіth HTML. І'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Stop by my web blog; payday loans online
My site - Payday Loans Online