недела, декември 17, 2006

Вилијам Гледстон: Македонија на Македонците

William Ewart Gladstone

(1809 – 1898)

Пратеник во британскиот парламент, министер на трговијата, министер на колониите, министер за финансии, лидер на Либералната партија, премиер (на три пати).

И што е најважно – голем пријател на Македонија.

Негова е познатата девиза:
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ

3 коментари:

trilobite рече...

Чудно.Интересно
Се си мислев ве-ме-ре-овско гесло е ова.

katika рече...

Interesno....i definitivno zvuci kako nesto sto eden anglo-saksonec bi go rekol:)

Shepard рече...

какво вмро-вско, во овој период е тмро, а тмро е лево..

и конечно некој да пише за оваа фамозна изрека и нејзиниот оригинален автор.

поштовање