петок, февруари 24, 2006

рускиот патријарх застанува зад позициите на МПЦ

Дали Руската Православна Црква застанува зад позициите на МПЦ? Потврдниот одговор го навесува изјавата на рускиот патријарх, неговото првосвештенство, Алексеј II, кој храбро изјави дека е против создавањето на паралелни цркви во Македонија.

Патријархот Алексеј II изразил подготвеност да помогне во решавањето на спорот меѓу МПЦ и СПЦ. На ова експресно реагираше нашиот архиепископ г.г.Стефан изјавувајќи дека патријархот Алексеј II правилно ја проценил целата ситуација околу македонскиот црковен спор. Според него, ставот на рускиот патријарх е чекор напред во решавањето на спорот меѓу МПЦ и СПЦ.

Архиепсикопот г.г. Стефан изјави дека очекува продолжување на разговорите меѓу МПЦ и СПЦ, но декаво овој момент и двете страни се во период на одморање од она што досега го направија“.

p.s.
на блогот на Александар има пост за алармантната состојба во која се наоѓа православната Црква во Индонезија. Навистина крајно алармантно и загрижувачки. повеќе

9 коментари:

никола рече...

ви се мочам во лицемерите. алармантна е состојбата во индонезија, а што архиепископот охридски е во затвор, тоа е ок.

и какви се овие глупости дека рускиот патријарх застанал зад позициите на мпц?!?

http://www.poa-info.org/frameset.php?l=mk&r=vesti&g=2005&p=08&v=20050824-3.html
http://www.poa-info.org/frameset.php?l=mk&r=vesti&g=2005&p=08&v=20050816.html
http://www.poa-info.org/frameset.php?l=mk&r=vesti&g=2005&p=10&v=20051021-1.html

никола рече...

еве го соопштението од информативната служба на московската патријаршија.

http://patriarchia.ru/db/text/84510.html

каде виде дека руската православна црква затанува зад позициите на мпц? многу симптоматично е еден историчар (а ти дури рече дека си магистер!?!) да дава толувања без да се повика на изворот и на фактите.

Горан рече...

Абе доста со тој вранишковски... Доста веќе!

Кибицер, браво за блогот, само пази овие од „фамилијата“ на вранишковски да не ти го упропастат, на се имаат капаче

Александар рече...

Ајде малку да се вежбаме не плурализам во информирањето, а не само на она што сака да го чуе македо-комунистичкото увце. Еве ја и другата страна:

Јавноста во Р. Македонија по-којзнае-кој-пат со едната нога е ставена над бездната на незнаењето, а со другата врз кора од банана.
Р. Македонија не го осуди комунизмот бидејќи сеуште го живее. Следствено, го практикува и комунистичкиот начин на информирање. Имено, г. Ристо Никовски им кажал нешто на неговите претпоставени во земјава за неговата средба со Патријархот Алексеј; тие, нешто од тоа, му прераскажале на архирасколникот Стефан, и сега Стефан во улога на политички комесар и толкува на работничката класа во Македонија што сакал да каже Московскиот Патријарх.
Во демократските земји за валидна информација се прифаќа онаа којашто официјално ќе ја соопшти Информативната служба, во случајов на Московската патријаршија.
За православната јавност останува несомнено дека Патријархот Алексеј под паралелна иерархија ја подразбира расколничката иерархија на парасинагогата МПЦ. Доколку на оние, коишто пребиваат во раскол тоа не им е јасно, нека повелат да го прашаат: што за Неговата Светост е паралелна иерархија во Р. Македонија, или, пак на пример, во Украина: канонската иерархија на автономната Украинска Црква или расколниците од самопрогласената Украинска парацрква? Притоа, нека не се сомневаат во еклисиологијата на искусниот Московски Првоиерарх, Светејшиот Алексеј.
Дека, пак, за тоа прашање воопшто не станало збор, се гледа и од информацијата на официјалната интернет презентација на Московската Патријаршија каде што како преговарачи на М(акедонската) П(олитичка) Ц(рква) се потврдуваат политичарите на Р. Македонија, а самата МПЦ останува „непризната“. Значи, не ги признаваат. Оттука, невистините коишто ги пласираат некои новинари само го продлабочуваат мракот на расколничката МПЦ, и ништо друго.
Заради објективното информирање на македонската јавност, еве го во целост официјалниот став на Московската Патријаршија, па здраворазумите нека расудуваат:

22 февраля 2006 г.

Святейший Патриарх Алексий встретился с послом Македонии в России

В Рабочей резиденции в Чистом переулке Святейший Патриарх Алексий встретился с Чрезвычайным и Полномочным Послом Республики Македония в России г-ном Ристо Никовски.
Патриарх Алексий приветствовал г-на Никовски и отметил, что разрешение проблемы Македонской Церкви — насущная задача, стоящая как перед Сербской Церковью, так и перед руководством Республики Македония.
«Я неоднократно высказывал свою позицию по этому вопросу, — сказал Святейший Патриарх Алексий, — и в послании Святейшему Патриарху Павлу, и в интервью македонской газете «Дневник». Надеюсь, что с помощью Божией эта проблема будет решена».
Г-н посол поздравил Святейшего Патриарха Алексия с наступающим днем тезоименитства и выразил признательность за те усилия, которые предпринимает Предстоятель Русской Церкви для урегулирования проблемы непризнанной Македонской Церкви.

Пресс-служба Московской Патриархии

Кибицер рече...

За сите момчиња од ПОА би ги замолил без нервоза.
Блогов е отворен за секаква дискусија но само доколку е во рамките на пристојноста и доколку не е навредвилива за било која страна.
Затоа ПРЕДУПРЕДУВАМ. Квалификации од типот „расколничка црква“, „македонска политичка црква - МПЦ“ „тнр Црква“ и слични дневно политички флоскули НЕМА ДА ТОЛЕРИРАМ НА МОЈОТ БЛОГ, од која страна и да доаѓаат. Ако сакате да ширите агитација правете го тоа на друго место, ТУКА НЕ. Нема да дозволам мојот блог да се користи за дневно - политички цели.
Ова е прво и последно предупредување. ВО ИДНИНА СИТЕ КОМЕНТАРИ ЗА КОИ ЌЕ ОЦЕНАМ ДЕКА СОДРЖАТ НАВРЕДЛИВИ КОНОТАЦИИ НА ВЕРСКА, НАЦИОНАЛНА ИЛИ РАСНА ОСНОВА, БИЛО ОД КОЈА СТРАНА ДА ДОАЃААТ ЌЕ БИДАТ ВЕДНАШ ИЗБРИШАНИ ОД МОЈА СТРАНА.
Ако сакате да ја критикувате информацијата на македонската амбасада од Москва правете го тоа на начин кој не ја поминува црвената линија на пристојноста.

By the way
голем знак на прашање е дали навистина се работи за погрешно интерпретирана изјава. Можеби да, но поучени од други историски искуства, можеби и навистина патријархот тоа го кажал во полуофицијален разговор па сега ретерира од кажаното. Можеби рускиот патријарх очигледно под притисок на СПЦ ретерира од своите ставови. Неговото соопштение не е причина да се негира автентичноста на информацијата од Москва.

Анонимен рече...

"Ruskiot patrijarh zastanuva zad poziciite na MPC" = fabrikuvana vest.
"Stejt departmentot zastanuva zad pravata na POA."
Otvori tema ako si demokrat.

Анонимен рече...

[color=#336688]
Приветик! И кстати.. есть мега мысль по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru/]Скачать, кино 2012[/url]
aнекдот для разнообразия :)

Трахаются двое в автомобиле. Подходит ГАИшник. Смотрит - девочка что надо. . .
- О, мужик, я следующий!
- Ладно, - усмехается тот, - давно я ментов не #бал. . .

Я 9 часов блуждала по сети, пока не вышела на ваш форум! Думаю, я здесь останусь надолго!
ппрошу прощления за опечатки.... очень маленькая клавуиатура у PDA!

[/color]

Анонимен рече...

marti officeanp prospect being averil consisted externally ghsgt boys schutz required
lolikneri havaqatsu

Анонимен рече...

[color=#336688]
Не знаеш который час в твоём городе? мм.. есть мега предложение по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru]девка писает видео [/url]
aнекдот для разнообразия :)

Сидят два деда в куста, испражняютсая. Один другому:
- А помниш,ь раньше, время было, яйца то до земли доставали.
- Да, осела земля, осела.

Я 7 часов блшуждала по сети пока не вышела на ваш форум! Думаю, я здесь останусь надобгоо!
прогшу прощеняи за опечаттки.... очень маленькая клавтатура у PDA!

[/color]