петок, декември 16, 2005

Temelite na naucnosta

Поради тоа што историјата е општествено значајна, потребна ни е историја која е објективна која се огледа од историските факти. Науката треба да се темели на елементарната пристојност, интелектуалната поштеност и совесното истражување. Ако воопшто нешто сакаме да научиме од минатото, нашите престави за него не смеат да се засноваат на митови. Митската претстава на нашето минато води кон погрешни правци во нашето однесување во стварноста.

Кнут Челстали професор по современа историја на универзитетот во Осло.

Нема коментари: