петок, декември 16, 2005

evangelie spored Ivan Djuric

Секој период од историјата, било спонтано низ присутните сугестии на вредностите, било организирано преку дејствувањето на државата и на политичките, религиозните и општествените фактори, им наметнува на историчарите насочување на нивната работа и гледишта кои се штетни за научноста. Тука се вбројуваат секогаш присутните митски претстави и колективните илузии, заблуди и предрасуди. За сето тоа историчарот може да биде, а неретко и не е свесен. Доколку строго не се придржува до принципите на научноста историчарот ризикува да стане роб на „лукавиот затвор„ што му го градат идеологиите.

Иван Ѓуриќ (1947 - 1997) историчар (византолог) и човек кој 1990 година единствен во Србија имаше храброст да му се спротистави на Милошевиќ и беше негов противкандидат на првите претседателски избори во Србија. Набрзо го бркаат од местото професор по историја на белградскиот универзитет. Соочен со политичките притисоци ја напушта Србија и оди да предава византологија на Сорбона. Умира во егзил.
Впрочем мислам дека Македонија треба да ги повлече своите војници од Ирак

Нема коментари: