петок, декември 16, 2005

Definicija za objektiven istoricar na eden tip od II vek

Нашата слика за минатото не секогаш се поклопува со објективните историски факти. Затоа мораме сериозно да размислиме пред да донесеме некој историски суд. Тука секогаш треба да го имаме во предвид ,,канонскиот принцип на историцизам при вреднувањето на настаните и детерминирањето на процесите. И не само историцизмот. При составувањето на мозаикот на историските настани историчарот мора да се надмине самиот себеси, да излезе од сопствената кожа и без разлика на општествените влијанија и страв од распетие и печат да ја понуди објективноста како единствена алтернатива.

дефиниција за ,,неангажиран" или објективен историчар

Историчарот треба да биде без човечки стравови, неподмитлив, слободоумен, пријател на отвореноста и вистината. Негово е само да ги соопштува фактите, кукавицата да ја нарекува кукавица без претходно однапред создадено мислење и суд за некој и нешто. Историчарот треба да биде судија, добронамерен кон сите, кој никому не му додава повеќе отколку што заслужува. Треба да живее според своите закони и да гради претстави за историјата ,,како човек отстрана, а не како припадник на некоја држава или поданик на овој или оној владетел.

Лукијан (120 – 180)

Впрочем мислам дека Македонија треба да ги повлече своите војници од Ирак

7 коментари:

Анонимен рече...

Какво повлекување. Треба што е можно повеќе контингенти да се праттат шиптари, па сечените меѓу себе да се протепаат.

Кибицер рече...

Проблемот е во тоа што се праќаат Македонци. За кого се борат? За што гинат? Војната во Ирак е класична агресија против една суверена земја која во дадениот момент на странска агресија никого не загрозуваше и целосно соработуваше со ООН.
Каде се постројките за производство на хемиско оружје? Зошто на Курдите не им се даде самостојност? Каде отидоа артефактите од ирачките музеи?
Се срамам што мојата земја учествува во агресија на друга суверена земја. Ние не ја контролираме нашата територија па ќе го стабилизираме Ирак.
ПОВЛЕКУВАЊЕ ВЕДНАШ.

Анонимен рече...

da ama da ne bese Irak za SAD uste ke bevme FIROM

DJ 1\/@N рече...

Za pari be coek, se e za pari.
Zanjs deka ako si prijaven dobrovolec za vo Irak kako vojnik na prva borbena linija te plakaat po 20 000$(Amerikanski), a za kuvar samo 4 500$.E kako da ne odis?...

A duri bese vojnava ovde, site se krijaja ko p_ _ _i doma, a se praeja golemi patrioti.
Da znajs so bese samo vo Prilep....Tie patrioti nareceni LAVOVI koj beja osnovani po partiska linija 98% od niv si sedeja doma, a gineja luge zbirani od po kuki,a najmnogu Romi.A i od tie so beja vikani od doma, 90% mu beja "skrseni" ili race ili noze...

DJ 1\/@N рече...

Do anonymous.
Pa uste sme F.Y.R.O.M..
Da sakase S.A.D. dosega ke bevme priznati i od Grcija i od site.

=>kibicer, gledam deka imas golemo poznavanje od Istorija i politika i dr...
Aj ako mozis nesto pisi:"Dali Aleksandar bil Makedonec ili Grk, i dali imame nie vrska so antickite makedonci.

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP » »

Анонимен рече...

This is very interesting site... »