четврток, декември 21, 2006

Античка Македонија: Материјална култура VI - IV век пр.Хр.

Главните показатели кои упатуваат на различноста на еден народ, не само во антиката, туку и во другите општественоисториски периоди, се посебниот јазик, култура, обичаи, религиска пракса. Според сите овие показатели Античките Македонци биле посебен народ во антиката, сосема различенспоред јазикот, културата, обичаите, религијатаод другите народи кои го населувале Балканот во антиката.
Во овој контекст ќе презентирам само дел од материјалната култура најден на локалитетите во Охрид, Требениште, Беранци и Синдос (Солунско)

9 коментари:

volan рече...

Има мана презентацијата со слајдшоуто - премало е местото - прозорот - каде се презентира ... или некако да се корегира тоа ... или врати се на презентација преку основниот пост ...

поздрав.

Кибицер рече...

знам, знам.
Ќе се обидам да корегирам.

Поздрав и фала.

Arheoblog рече...

Еве и од мене еден предлог. Ја ставаш презентацијава на места каде е прилично прометно, на slide share, на digg итн...Така да, само предност ќе ти донесе ако го пишуваш текстот на англиски.

Поздрав :)

милозвучна_солза

Кибицер рече...

Сузо,
Јас сум ти пристоен ебиветар. Така да...

Во секој случај фала.

Поздрав.

katika рече...

Mene pa epten me bendisa ova slideshow-o...super, vizuelizacija za polesno memorinje!

Кибицер рече...

Катика,
Фала.
Поздрав.

riabaro рече...

кибиц... моја сугестија е само сликите да одат преку слајд шоу со опис а другото да си биде конвенционален текст.
Извини што си зедов слобода да сугерирам.

Кибицер рече...

рибар,
секоја сугестија е добредојдена. Јас сум прваче во овие работи :))))
Фала.
Поздрав.

Анонимен рече...

Ги мешате поимите НАЦИЈА НАРОД. Тоа што кажувате дека 100% треба апсолутна истос да сме ист народ е глупост.Родителите со децата немаат иста култура па се ист народ.Како вие велите јас не сум ист народ со мојот дедо тој бил од село со селски обичаи и средновековни идеи.И античките Македонци прво биле повеќе бошци па христијани, прво говореле друг јазик а потоа аристократијата старо грчки значи и тие се менале а велиме ист народ биле тие.Која е границата? Никој не вели дека со античките Македонци сем 100% исти народ но тие не испариле.
Тие исто како и јас се чуствувале Македонци, гинеле за слава на Македонија,се бореле за обединета Македонија и се самочуствувале дека се припадници на ист гео-историски бит Македонија а чуството е нација.
Што имаме наследство од античките Македонци а што од северните Венети Словените:
1.Религија 100% од античките Македонци кој во 5 век биле христијани.а словенците без бошци што сме наследиле.
2.Азбуката е источен алфабет на кој пишувале античките Македонци а словените немале писмо или им било клинесто.Што наследивме.
3.Словените се знаеле за словени а ние се знаема за Македонци.Што наследивме.
4.Како византискиот историчар вели сите словени биле плави, а античките македонци нормално обоен народ.Што наследивме.
5.Словените немале музика а денешниот фолклор од оро до чалгија ги имале античките Македонци.Што наследивме.
6.Сите обичаи од Божик до Велигден се античко наследство а не словенско.
7.Прочитај старо словенски не разбираш ни 40% зошто се менал 60% од другото население.

Што си ти и твоите корени?
Ако на ова се додаде дека дел од античко Македонското население биле Венети (предци на словените)јасна е оставнината во тебе.
Ние не велиме дека сме исти со античките Македонци него носиме многу од нив и сме некако иста линија.

Само едно прашање зошто Воден град во Грција кој буквално лежи на вода во антиката пак носи словенски збор кој му одговара према мастото Водас. А има безброј такви антички венетски (прасловенски термини). ако Нова Грција гледа слика во античка Грција, истото право го имаме и ние.А гледате брендот Грција промоција што направи од нив, зошто ние бегаме од корените.Можи не сме исти но сите имаме корени народите ни испариле ни ние сме постанале од мајмуни.