петок, декември 23, 2005

идиотот Иљов и незнаењето на Јанко

Вечерва студентите по медицина имаа извонредна и ретка можност, во живо, на телевизија Скај Нет, кај Јанко - Јади Бурек, да видат пример на психички лабилен и параноичен пациент. За жал, неискуството, ограниченоста, затупеноста, или, пак, едноставно љубовта по европските банкноти, доведоа до тоа, Јанко во емисија да покани еден бајач. Дали авторот на емисијата и продуцентите на телевизијата се свесни за штетата која ја направија и прават.

Воопшто немам никаква намера да го коментирам архитектот Иљов. Тоа им го препуштам на психијатрите и психолозите. Тие се единствените кои можат да дадат стручен коментар и да ја постават вистинската дијагноза на кутриот човек. Со соодветна терапија можеби и ќе му помогнат.

Неможам да го разберам незнаењето, ограниченоста и неписменоста на Јанко. Непростиво е човек кој себеси се смета за интелектуалец и професионалец, во емисија да повика човек – гаталец и јасновидец. Бидејќи Иљов во ништо не е подобар или полош од легендите Сашо - фактор X и Чавче. Доколку причината на Јанко, за овој негов промашај кариере е незнаењето и неписменоста некако и да го разберам, ама доколку се во прашање евричи е тогаш и Јане е за стручно посматрање.

Дали се свесни за штетите кои ги прават? По оваа емисија сите негирачи на нашата историја добија одврзани раце во нивните тврдења дека во ФИРОМ нема сериозна наука и научни критериуми.

Сите сериозни научници, а и не само тие, туку и оние, кои имаат барем малку познавање од историја, се ваљаат од смех. Лично јас, иако отпорано бев запознаен со бисерите на архитектот и затоа мислев дека неможе ништо, изговорено од Иљов, Божиновски, лудата баба Маркус, Белчев и слични пациенти на нив, да ме изненади сепак неуспеав да останам рамнодушен. Прво, се смеев, па потоа френетично се смеев, па за кратко го сменив каналот, па пак се вратив на Скај Нет и продолжив да се смеам. Негде пред 12:00 се уморив, па повторно по 15 минути почнав да се смеам. Ме заболе стомак па одидов во WC. Имав пролив. Веројатно од претерано смеење. Потоа ме фати летаргија.

НАЈЛОШО ОД СЕ Е КОГА ЌЕ НЕ ФАТИ ЛЕТАРГИЈА. Кој е крив? НИЕ СИТЕ СМЕ КРИВИ ШТО ВАКВИТЕ ИДИОТИ ГИ ПУШТАМЕ ДА ПОМИНАТ. Па дури и МПЦ го ставила на сајтот. Ако е на иницијатива на Ратко и Ацо тогаш апсолутно не сум изненаден. Проблемот е во тоа што МПЦ претендира да биде сериозна институција.

Од вечерва на Јане наместо Јади Бурек му предлагам да ја преименува емисијата во Јади Гов*а. И пред емисија обавезно да се нагласи дека се емитува материјал опасен по менталното здравје на сите нас.

п.с.

мала сказна од нашето не толку далечно минато.

Време: Лето 2002

Место: Камени мост, Скопје

Актери: еден мајстор ѕидар и еден дипломиран архитект со долгогодишно искуство

Сцена прва.

Мајсторот: Г-не архитект ако вака продолжиме ќе ја урнеме кулата.

Архитектот: Што знаеш ти? Ќути и работи!!!

Мајсторот: Г-не архитект правите грешка. Ако вака продолжиме да работиме кулата сигурно ќе падне у Вардар.

Архитектот: Ај, не јади бурек. Работи или иди си дома!!!

Мајсторот: Г-не архитект, јас ве предупредив. Ако падне у Вардар вие сте одговорен.

Архитектот: Море марш у три лепе пизде материне. Ти ќе ми кажеш? Едвај си завршил осмо!!!

Сцена втора

Вечерни вести на А1. Ударна вест: Денес, при изведувањето на реставраторските работи, во водите на Вардар, се урна стражарска кула на Камениот мост во Скопје.

Секоја случaност со вистински настани и личности е намерна. Текстот е аддаптација на вистински настан. Погодете кој е во улогата на архитектот.

6 коментари:

DJ 1\/@N рече...
Коментаров го отстрани администратор на блог.
Кибицер рече...

ЦИА, КГБ, МОСАД, МИ-5 и 6, КОС, ОЗНА, УДБА, СЕКУРИТАТЕ, СИГУРИМИ. И се разбира со помош на провидението.

Анонимен рече...

Demantiraj go Iljov so fakti, a ne so prazni zboroj, moj mal coveku. Iljov go znae cela Makedonija, a tebe nie nekolku blogeri, koi na prsti se broime. A koga covek nema fakti, preminuva na gluposti, neli?

"се ваљаат од смех"- ti bugar li si?

Kako vtoro nauci malce psihijatrija, kade postojat dve glavni podelbi na psihickite narusuvanja:
- psihozi (mentalni bolni)
- neurozi wo koi spaga i paranojata i ostananatite anskioznosti koi se prisutni kaj site zdravi luge. neurozata e neizbegliva za sekoj covek.

Анонимен рече...

Very cool design! Useful information. Go on! Casino hotel laughlin palm river playtech casinos asia fluoxetine 10mg capsule Utah used dodge dealers Information of drug wellbutrin today's mortgage rates in mi gambling line online Vanguard camera backpacks Edging for flower gardens http://www.lexus-dealers-8.info/Peugeot.html Honda crx cover seat Order b bontril b b sr b Does advil react to zithromax Wyoming legal gambling Didrex co uk

Анонимен рече...

My brotheг suggested I mіght like this website.

He waѕ tοtallу right. This post actuallу mаdе my
day. Үоu can not imagіne ϳust hοω muсh time I had spent
for this information! Thankѕ!

Here is my ωebsite http://www.paydayloansonlinet3.com/
Also visit my web blog - Payday Loan

Анонимен рече...

Veгy shoгtly this websitе will be famous among all
blog useгs, due to it's pleasant content

Feel free to surf to my blog payday loans online
Also see my web page - payday loans online